testing

Γυαλιά με γρατζουνιές; Όχι πια!

Optical House

In Eyewear Posted

Κάθε οπτικός έχει έρθει αντιμέτωπος με δυσαρεστημένους πελάτες που παραπονιούνται ότι τα καινούρια τους γυαλιά έχουν αφύσικα πολλές γρατζουνιές και φθορές για το χρονικό διάστημα που τα χρησιμοποιούν. Κάποιες φορές τέτοιου είδους «αστοχίες» πράγματι οφείλονται στο υλικό και την ποιότητα της επίστρωσης αλλά όταν οι οφθαλμικοί φακοί είναι από επώνυμες εταιρείες και συνοδεύονται από κάρτα εγγύησης, περνούν διάφορα στάδια ελέγχου, από την ίδια την εταιρεία, με τελικό αυτό του οπτικού σας και πολύ δύσκολα φτάνουν στον καταναλωτή με φθορές.

Τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιοι οι πελάτες που καταστρέφουν τους φακούς τους είτε από ανεπαρκή πληροφόρηση σχετικά με την φροντίδα των γυαλιών τους από τον οπτικό τους είτε επειδή θέωρησαν υπερβολικές τις οδηγίες που τους δόθηκαν από το κατάστημα.

Ποιοί από τους παρακάτω τρόπους καθαρισμού των γυαλιών σας φαίνονται γνωστοί;

1.    Οποιοδήποτε κομμάτι από τα καθημερινά μας ρούχα

Φυσικά και το μακό μας μπλουζάκι ή το πουκάμισό μας ή η φούστα μας είναι το πιο άμεσο και εύκολο κομμάτι υφάσματος που μπορούμε να βρούμε για να καθαρίσουμε τα γυαλιά μας, είναι όμως και το πιο κατάλληλο; Φυσικά και όχι! Συχνά τα υφάσματα πιο χρησιμοποιούνται στην ένδυση αποτελούνται από ίνες πολύ πιο σκληρές απ’ ότι νιώθουμε με την αφή μας, με αποτέλεσμα με τη συχνή χρήση να καταστρέφονται οι επιστρώσεις και κατ’ επέκταση και οι οφθαλμικοί μας φακοί.

Επιπλέον, η έκθεση των ρούχων μας στις καθημερινές συνθήκες και ειδικά με την σκόνη της  ατμόσφαιρας οδηγούν στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Επαγγελματίες που εργάζονται σε ακόμα πιο επιβαρυμένα περιβάλλοντα όπως για παράδειγμα οικοδόμοι, αρχιτέκτονες, χημικοί κ.α. πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί.

2.    Σαπουνάκι ή απορρυπαντικό πιάτων

Κάθε φορά που κάποιος πελάτης «ομολογεί» ότι παρά τις οδηγίες μας έπλενε τα καινούρια του γυαλιά με κάποιο είδος σαπουνιού,  η συνήθης δικαιολογία είναι ότι δεν καθαρίζουν ικανοποιητικά με άλλο τρόπο και επιπλέον το σαπουνάκι ήταν «μαλακό».

Στην πραγματικότητα, και το πιο αθώο σαπούνι όπως είναι το χειροποίητο από καθαρό ελαιόλαδο, έχει πολύ βασικό ph (από 8-12 μονάδες) και κάθε άλλο παρά μαλακό είναι για τις επιστρώσεις μας. Ακόμα πιο ισχυρό είναι το απορρυπαντικό πιάτων, γεγονός απόλυτα λογικό καθώς σε αυτό το υψηλό ph οφείλεται η ισχυρή τους δράση κατά των λεκέδων των πιάτων μας, όχι των οργανικών φακών μας!

3.    Οινόπνευμα

Ό,τι πιο ακατάλληλο για τους φακούς μας. Ας αναλογιστούμε γιατί οι περισσότερες κρέμες περιποίησης προσώπου και σώματος καθώς και όλα τα προϊόντα παιδικής φροντίδας αναγράφουν με μεγάλα κεφαλαία γράμματα «Δεν περιέχει οινόπνευμα». Η αιθυλική αλκοόλη (όπως είναι η χημική ονομασία του οινοπνεύματος) είναι πολύ επιθετική με τα βακτηρίδια, εξολοθρεύοντάς τα και γι’ αυτό είναι το πρώτο αντισηπτικό που θα πάρουμε από το φαρμακείο μας αλλά το ίδιο επιθετική είναι και με τις επιστρώσεις των φακών μας, διαλύοντάς τις στην κυριολεξία.

Φυσικά και κάθε προϊόν που περιέχει οινόπνευμα (υγρά πανάκια καθαρισμού γυαλιών, λακ μαλλιών, κολώνια) έχει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες στα γυαλιά και την ποιότητα της όρασής σας.

Για τον σωστό καθαρισμό των γυαλιών σας χρησιμοποιείτε πάντα το κατάλληλο πανάκι καθαρισμού με microfiber, το οποίο μπορείτε να προμηθευθείτε από τον οπτικό σας. Τα ειδικά αυτά πανάκια μπορείτε άφοβα να τα πλένετε στο πλυντήριο και να ζητάτε νέα από τον οπτικό σας, όταν αυτά φθαρούν.

Αν το πανάκι δεν βρίσκεται μέσα στη θήκη των γυαλιών σας, προστατευμένο από τις σκόνες, θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα υφάσματα των ρούχων σας. Κρατάμε πάντα το πανάκι μέσα στη θήκη και το ίδιο κάνουμε και με τα γυαλιά μας όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

Τα πλένουμε μόνο με νερό, προστατεύοντας τους βραχίονες όσο μπορούμε καλύτερα αν αυτοί είναι μεταλλικοί και σκουπίζοντας επιμελώς όλα τα μέρη του σκελετού για να μην σκουριάσουν ή καταστραφούν. Ειδικά αν φοράμε τα γυαλιά μας στη θάλασσα ή την πισίνα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό πρώτα ώστε να φύγουν υπολείμματα αλατιού και χλωρίου, παράγοντες επιβαρυντικοί για γρατζουνιές.

Οι νοικοκυρές ή οι επαγγελματίες της εστίασης όπως οι σεφ, που περνούν πολλές ώρες στην κουζίνα και πάνω από σκεύη και υψηλές θερμοκρασίες, οφείλουν να δείχνουν περισσότερη προσοχή καθώς οι επιστρώσεις των φακών τους δεν έχουν μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες όπως αυτές των ατμών. Πρέπει να κρατούν το πρόσωπό τους μακρυά από την άμεση έκθεσή του σε ατμούς ή σε λάμπες που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής των γυαλιών τους και να απολαμβάνουν την ποιότητα της όρασης που μπορούν να έχουν.

0 Comments

Leave a Comment