testing

Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (~ 5 δις) θα είναι μύωπες το 2050 !

Optical House

In Uncategorized Posted

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια ταχεία αύξηση στον αριθμό των μυώπων, σύμφωνα με μια μελέτη που προ-δημοσιεύθηκε χθές στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Ophthalmology.*

Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου πέντε δισεκατομμύρια) θα είναι μυωπικός το 2050, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να φτάσει κοντά στα 10 δισεκατομμύρια, με έως και το ένα πέμπτο από αυτά (ένα δισεκατομμύριο) να παρουσιάζει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο τύφλωσης, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης από το Brien Holden Vision Ινστιτούτο του University of South Wales στην Αυστραλία.

Ο αριθμός των ασθενών με απώλεια όρασης από υψηλή μυωπία αναμένεται να αυξηθεί επτά φορές μεταξύ του 2000 και του 2050, με τη μυωπία να γίνεται μία από τις κυριότερες αιτίες μόνιμης τύφλωσης παγκοσμίως.

Η ταχεία αύξηση του επιπολασμού της μυωπίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποδίδεται σε “περιβαλλοντικούς παράγοντες” (στον τρόπο ανατροφής), που συνοψίζονται κυρίως “στις αλλαγές που έχουν προκύψει στον τρόπο ζωής των παιδιών σε συνδυασμό με την αποχή (το μειωμένο χρόνο) σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και αυξημένη κοντινή εργασία, μεταξύ άλλων παραγόντων”.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυωπία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, που χρήζει άμεσο σχεδιασμό για ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας της όρασης, απαραίτητες για τη διαχείριση της ταχείας αύξησης σε υψηλές μυωπίες (πενταπλάσια αύξηση από το 2000), μαζί με την ανάπτυξη μεθόδων για τον έλεγχο της εξέλιξης της μυωπίας , όπως η ορθοκερατολογία.

Όπως τονίζεται από έναν εκ των συγγραφέων της δημοσίευσης, τον Kovin Naidoo, Διευθύνων Σύμβουλο του Ινστιτούτου Brien Holden Vision, “είναι επίσης αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μας θα λαμβάνουν μια τακτική εξέταση όρασης από οπτομέτρη ή οφθαλμίατρο, κατά προτίμηση κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικές στρατηγικές εάν είναι σε κίνδυνο. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και μείωση του χρόνου που δαπανάται για κοντινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών συσκευών που απαιτούν σταθερή εστίαση από κοντά, αλλά και νέες τεχνικές αντιμετώπισης, όπως η χρήση ορθοκερατολογικών φακών επαφής.

*Brien A. Holden, Timothy R. Fricke, David A. Wilson,  Monica Jong,  Kovin S. Naidoo, Padmaja Sankaridurg, Tien Y. Wong,  Thomas J. Naduvilath, Serge Resnikoff (2016). Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. Ophthalmology: 1-7

0 Comments

Leave a Comment