testing

Προληπτική εξέταση της όρασης των μαθητών

Optical House

In Eye examination Posted

Η ποιότητα της όρασης αποτελεί το κλειδί τόσο για τη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού όσο και για την ομαλή ένταξή του στη μαθησιακή διαδικασία. Η ανάπτυξη των λειτουργιών αντίληψης παρουσιάζει πολύ μεγάλη “πλαστικότητα” στην πρώιμη παιδική ηλικία και για αυτό οποιαδήποτε διαταραχή της παιδικής όρασης είναι συνετό να διαγνωστεί έγκαιρα ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Τώρα που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, μαζί με την αγορά των νέων σχολικών ειδών, είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες, να πραγματοποιείται έλεγχος της όρασης των παιδιών.

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον και κυρίως οι αυξημένες απαιτήσεις κοντινής εργασίας (σχολικά και πρόσθετα φροντιστηριακά μαθήματα, tablet και κινητά) σε συνδυασμό με την αποχή από δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές) σε ανοιχτό χώρο, παίζουν σημαντικό ρόλο στα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της μυωπίας. Στην Ελλάδα σήμερα περίπου το 30% των μαθητών δημοτικού και το 40-50% των μαθητών γυμνασίου εμφανίζουν μυωπία (στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης), ποσοστά που δείχνουν ότι η εμφάνιση και ο βαθμός εξέλιξής της καθορίζεται στις σχολικές ηλικίες μεταξύ 6 και 12 ετών!

Για πολλά χρόνια, η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι η μυωπία ήταν σε μεγάλο βαθμό “θέμα” των γονιδίων. Σήμερα, μετά από πολυετή έρευνα και ανάλυση δημογραφικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι η αλματώδης αύξηση των ποσοστών της μυωπίας είναι αδύνατο να εξηγηθεί από τις γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν με αργούς ρυθμούς για να εξηγήσουν τη ραγδαία αυτή αλλαγή.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι ερευνητές έχουν καταγράψει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των χρόνων εκπαίδευσης και της μυωπίας, δηλαδή παιδιά που διαβάζουν περισσότερο και για περισσότερα χρόνια παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, που σε συνδυασμό με την ανατομία του οφθαλμού και πιο συγκεκριμένα την κατανομή του διαθλαστικού σφάλματος στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδή (περιφερικό οπτικό πεδίο), μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του αξονικού μήκους του οφθαλμού και σε μεγαλύτερη εξέλιξη της μυωπίας.

Πέρα από τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παιδιά με μη διαγνωσμένα διαθλαστικά σφάλματα, σημαντικές είναι και μειωμένες επιδόσεις τους στις αθλητικές δραστηριότητες, που τόσο σημαντικές είναι για εκείνα. Αντιμετωπίζουν προβλήματα εκτίμησης του βάθους και της κίνησης καθώς επίσης και δυσκολίες στο συντονισμό οφθαλμών – άνω άκρων. Σημαντικότατη είναι και η καθυστέρηση στην ανίχνευση αντικειμένων λόγω μειωμένης όρασης, γεγονός που σε αρκετά αθλήματα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος.

Όπως προτείνουν οι περισσότεροι οφθαλμίατροι, η προτεινόμενη ηλικία για την πρώτη πλήρη οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού μας είναι τα 3 έτη. Σε αυτή την ηλικία επιτυγχάνεται η καλή συνεργασία παιδιού –οφθαλμιάτρου ή οπτομέτρη αλλά ταυτόχρονα είναι και πιο αξιόπιστη η διάγνωση του στραβισμού και της αμβλυωπίας («τεμπέλικο» μάτι). Όπως επίσης τονίζεται και από τον Kovin Naidoo, Διευθύνων Σύμβουλο του Brien Holden Vision Institute, “είναι επίσης αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα λαμβάνουν μια τακτική εξέταση όρασης, κατά προτίμηση κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικές στρατηγικές εάν είναι σε κίνδυνο. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και μείωση του χρόνου που δαπανάται για κοντινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών συσκευών που απαιτούν σταθερή εστίαση από κοντά, αλλά και νέες τεχνικές αντιμετώπισης, όπως η χρήση ορθοκερατολογικών φακών επαφής.

Στηρίζοντας τον ενημερωτικό αγώνα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού (Ε.Ε.Π.Ο.Σ.) για την αξία της προληπτικής οφθαλμολογικής εξέτασης στα παιδιά, σας παραθέτουμε 10 λόγους που καθιστούν απαραίτητη την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά:

1. Επειδή η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή σχολική και κοινωνική του ζωή.

2. Επειδή σήμερα τα παιδιά ζουν μια οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε έντονες οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές).

3. Επειδή οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5 – 7 παιδάκια στα 100 έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πάσχει από μυωπία.

4. Επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί δυνατή όραση, ικανή να αντεπεξέλθει στις οπτικές προκλήσεις της εποχής. Κι αυτή χτίζεται από την παιδική ηλικία.

5. Επειδή η όραση κατά τη γέννηση είναι ατελής, σταδιακά ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 ετών και πρέπει να παρακολουθείται η φυσιολογική της εξέλιξη.

6. Επειδή οι οφθαλμικές παθήσεις στα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην όραση.

7. Επειδή το 80% των παθήσεων που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη της όρασης, θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.

8. Επειδή υπάρχουν παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται τυχαία με την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.

9. Επειδή τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σαν ενήλικες στη προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

10. Οι συχνότερες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη της όρασης, αλλά μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση, είναι: ο στραβισμός, η αμβλυωπία και οι μη διορθωμένες διαθλαστικές ανωμαλίες.

Η λύση είναι μία: ΠΡΟΛΗΨΗ!!!

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού (Ε.Ε.Π.Ο.Σ.), συντονισμένη με τις οδηγίες της διεθνούς οφθαλμολογικής κοινότητας, συστήνει:

– Προληπτικό έλεγχο των ματιών κάθε νεογέννητου
– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής
– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 3 – 4 ετών
– Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 5 – 6 ετών
– Στα σχολικά χρόνια κάθε 2 χρόνια

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με την όραση του παιδιού σας απευθυνθείτε στα καταστήματα Οptical House σε Ηράκλειο και Ρόδο και επωφεληθείτε από την προσφορά μας!

fb.com/OpticalHouseGR

0 Comments

Leave a Comment