testing

Παγκόσμια ημέρα διαβήτη

Sotiris Plainis

In Uncategorized Posted

Στοιχεία ανά την υφήλιο και πανελλαδικώς

Η 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο αποτελεί ορόσημο για την ενημέρωση του κοινού για την Πρόληψη και Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του. Σε όλη την υφήλιο υπάρχουν σήμερα πάνω από 300.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στην Ελλάδα σήμερα υπολογίζονται περισσότεροι από 1.200.000. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, ο Διαβήτης τύπου 2 διαδράμει ύπουλα, παραμένει αδιάγνωστος για πολλά χρόνια ( 1 στους 2 ενήλικες πάσχουν από διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν) και εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2 είναι δυνατόν να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές, όπως η τύφλωση. Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (ΔΑ) είναι πολύ συχνή ανάμεσα στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη επί πολλά χρόνια. Στατιστικά, πάνω από το 75% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη για περισσότερα από 20 χρόνια, αναμένεται να εμφανίσει και ΔΑ.

Επιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη στον
αμφιβληστροειδή

Ο αμφιβληστροειδής των ασθενών εμφανίζει χαρακτηριστικές αλλοιώσεις, αποτέλεσμα αγγειακών βλαβών που μπορεί να οδηγήσουν σε αγγειακή απόφραξη και ισχαιμία του αμφιβληστροειδούς. Συχνή είναι και η εμφάνιση οιδήματος της ωχράς κηλίδας με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στην ευκρίνεια της όρασης. Ωστόσο, επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι προβλέψιμη σε μεγάλο βαθμό, η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική παρακολούθηση είναι δυνατόν να επιβραδύνει ή και να εξαλείψει τις βλάβες (με ρύθμιση του σακχάρου).

Εκτιμάται ότι σήμερα η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι υπεύθυνη για το 5-10% περίπου των περιστατικών τύφλωσης παγκοσμίως, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης για ανθρώπους μεταξύ 20-60 ετών. Οι σημαντικές διαφορές στη συχνότητα εμφάνισης και στη γεωγραφική κατανομή της ΔΑ οφείλονται σε διαφορές στη διάγνωση, την ιατρική περίθαλψη και σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Δεδομένου ότι η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυξάνει σταδιακά, υπάρχει ο κίνδυνος όλο και περισσότερα άτομα με οφθαλμικές επιπλοκές να οδηγηθούν σε μόνιμη βλάβη.

Παράγοντες κινδύνου για ΔΑ αποτελούν: η διάρκεια του διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, η παρουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης, η εξάρτηση από ινσουλίνη, η εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και διατροφικοί και κληρονομικοί παράγοντες. Ο έλεγχος της γλυκόζης αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και εξέλιξης της αμφιβληστροειδοπάθειας, ενώ σε περιπτώσεις επαπειλούμενης αμφιβληστροειδοπάθειας, η έγκαιρη φωτοπηξία με λέιζερ στον αμφιβληστροειδή μειώνει τον κίνδυνο μιας επακόλουθης σοβαρής οπτικής βλάβης.

Γίνετε μέλος της παρέας του Optical House!

I have read and agree to the terms & conditions

 

0 Comments

Leave a Comment