testing

Ελένη Καλατζή & Ηρώ Μηλάκη

Τα ποδήλατα για 2 ή και 3 αναβάτες δεν είναι κάποια πρόσφατη εφεύρεση, όμως η ποδηλασία tandem εντάχθηκε στους παραολυμπιακούς αγώνες τα τελευταία 30 έτη και δεν είναι πολύ γνωστή στον ελληνικό χώρο. Το άθλημα αυτό αποτελεί μια ειδική κατηγορία αγωνίσματος που επιτρέπει σε αθλητές με χαμηλή όραση να συμμετέχουν ενεργά στον πρωταθλητισμό.

Tandem σημαίνει συνεργασία κι εμπιστοσύνη. Το πλήρωμα ενσωματώνεται στο ποδήλατο και καλείται να συγχρονίσει πλήρως κάθε του κίνηση λειτουργώντας ως μονάδα.  Ο πιλότος αποτελεί τα μάτια της ομάδας, ενώ ο πίσω αθλητής καθιστά τον πυρήνα και οι δύο μαζί βρίσκουν τη χρυσή τομή αναπτύσσοντας μια σχέση αμοιβαίας βοήθειας, που προκύπτει από τα κοινά βιώματα και συναισθήματα που μοιράζονται οι συναθλητές.

Ο πυρήνας του πληρώματος ακούει στο όνομα Ελένη Καλατζή, ήταν η νεότερη αθλήτρια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 2017 και παρουσιάζει δυστροφία των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδή, των κυττάρων δηλαδή που είναι υπεύθυνα για τη λήψη του οπτικού ερεθίσματος, που στη συνέχεια μεταφράζεται σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως όραση. Η αναφερόμενη προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρο το διαθέσιμο οπτικό πεδίο, αλλά και να βελτιώσει τη νυχτερινή της όραση χρησιμοποιεί φωτοχρωμικούς φακούς Transitions X-tra Active. Άλλωστε, ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η βέλτιστη όραση και ποιότητα ζωής είναι με την παροχή εξατομικευμένων λύσεων που στοχεύουν στο άτομό της προσωπικά.

Η εξέταση στο Optical House γινόταν ανέκαθεν με κριτήριο τις ανάγκες του ασθενή και έχει πάντοτε σαν κύριο μέλημα την αποκατάσταση των οπτικών ανωμαλιών με τον καλύτερο τρόπο που ταιριάζει στη ζωή του ατόμου.

Με την καθοδήγηση του προπονητή Γιώργου Βαρβεράκη, η Ελένη Καλατζή  και η πρέσβειρα των MIRU 1 DAY Ηρώ Μηλάκη έγιναν το συσσωμάτωμα που έλειπε από την ελληνική παρα-ποδηλασία. Η πολλά υποσχόμενη ανοδική τους πορεία σε συνδυασμό με τις επιτυχίες και τα ρεκόρ που έχουν ήδη στην κατοχή τους, τις καθιστούν επάξια μέλη της εθνικής ομάδας ποδηλασίας ΑμεΑ και αρωγούς στη διάδοση του αθλήματος στο Πανελλήνιο και της κοινωνικής μας αποστολής για ποιοτική και λειτουργική όραση.