testing

Φακοί Επαφής και Καλλυντικά: Χρήσιμες συμβουλές

Optical House

In Uncategorized Posted

Είναι γνωστό και αδιαμφησβήτητο, οτι η χρήση καλλυντικών φροντίδας σχετίζεται κατα κύριο λόγο με τις γυναίκες, στην κατηγορία των καλλυντικών όμως, εκτός απο τα είδη μακιγιάζ, συμπεριλαμβάνονται οι αντιηλιακές κρέμες, τα σαμπουάν, τα αποσμητικά, τα aftershave, τα σαπούνια θεραπείας της ακμής και αναρίθμητα άλλα προϊόντα περιποίησης προσώπου. Η χρήση λοιπόν «καλλυντικών», με την ευρεία τους έννοια, αφορά όλους τους χρήστες φακών επαφής, γυναίκες, άνδρες και έφηβους, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνονται σωστά κατα τη διάρκεια εμάθησης χρήσης των φακών επαφής είτε στους τακτικούς επανελέγχους απο τον επαγγελματία εφαρμοστή.

Το καλό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών πριν απο την τοποθέτηση των φακών επαφής (φ.ε) προφυλάσσει απο οποαδήποτε μόνυνση ή αλλοίωση της επιφάνειάς τους απο έλαια και κρέμες. Για τους χρήστες φ.ε συστήνονται καλλυντικά υδατοδιαλυτά, καθώς καθαρίζονται ευκολότερα απο τις επιφάνειες του φακού επαφής, υποαλλεργικά και συμβατά με τους φακούς επαφής. Καθώς τα προϊόντα φροντίδας αλλοιώνονται με το χρόνο, θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 3-6 μήνες σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή. Κάθε διαδικασία εφαρμογής θα πρέπει να γίνεται μετά την τοποθέτηση των φ.ε για να διατηρήται καθαρή η εσωτερική επιφάνειά τους. Αντιθέτως, η χρήση καλλυντικών που εφαρμόζονται με ψεκασμό (αρώματα, αποσμητικά, σπρέυ για τα μαλλιά) θα πρέπει να προηγείται της τοποθέτησης των φ.ε ή με τα μάτια καλά κλειστά. Ιδανικά, να πραγματοποιείται σε διαφορετικό χώρο, αφού οι χημικές ουσίες που αιωρούνται προσκολλώνται στους φακούς επαφής και δεν αφαιρούνται επαρκώς με τα κοινά υγρά καθαρισμού.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα καλλυντικά της περιοχής των ματιών, η χρήση των οποίων θα πρέπει να είναι αυστηρά ατομική ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μετάδοση οφθαλμικής λοίμωξης. Η εφαρμογή κρεμών να γίνεται γύρω απο τα μάτια και με μεγάλη προσοχή στη χρήση των ειδικών πινέλων και ράβδων τοποθέτησης (σπάτουλες) για πιθανές εκδορές ή τραυματισμούς. Για τις γυναίκες, οι πούδρες προσώπου, οι σκιές και γενικότερα τα καλλυντικά σε μορφή σκόνης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες με τα μάτια κλειστά. Η μάσκαρα θα πρέπει να τοποθετείται απο τη μέση των βλεφαρίδων και όχι απο τη βάση τους ώστε να μην περιορίζεται η λειτουργία των Μεϊβομιανών αδένων. Η εφαρμογή μολυβιού ματιών (eyeliner) ακριβώς πάνω στο βλέφαρο μπορεί να αποφράξει τους αδένες του βλεφαρικού χείλους και να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία ή χαλάζιο. Η ορθή χρήση του είναι πάνω και κάτω απο τη βάση των βλεφαρίδων του άνω και κάτω βλεφάρου αντίστοιχα.

Η πιθανή μόλυνση απο προϊόντα φροντίδας προσώπου και είδη μακιγιάζ ασφαλώς δυσχεραίνει ακόμα και διακόπτει προσωρινά τη χρήση φακών επαφής. Οι ουσίες που περιέχονται στα καλλυντικά έρχονται εύκολα σε επαφή με τη δακρυϊκή στιβάδα και τους φακούς επαφής οδηγώντας σε δυσανεξία, εναποθέσεις, μειωμένη όραση και μολύνσεις. Τα υγρά καθαρισμού φ.ε πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκουν ευρεία κατανάλωση απο τους χρήστες φακών επαφής, δεν είναι αρκετά ισχυρά να απομακρύνουν αυτού του είδους τις εναποθέσεις. Ο περιορισμός των καλλυντικών στην καθημερινότητά των χρηστών φακών επαφής θα ήταν μαλλόν ανέφικτος, όμως, η εφαρμογή των απλών συμβουλών που αναφέρθηκαν, μπορεί να συμβάλλει στην ασφαλή και επιτυχή χρήση των φακών επαφής.

0 Comments

Leave a Comment