testing

Πως να αποφύγετε τους κινδύνους από τη χρήση των Φακών Επαφής

Optical House

In Uncategorized Posted

Tο τελευταίο διάστημα στο Moorfields Eye Ηospital, την μεγαλύτερη οφθαλμολογική κλινική στη Βρετανία, έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση στον αριθμό των περιστατικών με οφθαλμικές μολύνσεις λόγω της χρήσης φακών επαφής.

Το 2014 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αντιμετωπίστηκαν 60 νέα περιστατικά, τρεις φορές περισσότερα από ό,τι συνήθως, της κερατίτιδας που προκαλείται από την ακανθαμοιβάδα, ενός επικίνδυνου μικροοργανισμού που βρίσκεται στο νερό και συνήθως προκαλεί μόνιμα προβλήματα στην όραση ή ακόμα και τύφλωση.

Είναι γνωστό ότι βακτήρια, μύκητες και μικροοργανισμοί μπορούν να προσκολλήσουν στους φακούς επαφής και να προκαλέσουν έντονο ερεθισμό, πόνο και σοβαρή βλάβη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μία γυναίκα, της οποίας το μάτι μολύνθηκε από τον φακό επαφής της, έμεινε ξύπνια για μια ολόκληρη εβδομάδα, καθώς οι γιατροί προσπαθούσαν να θεραπεύσουν το πρόβλημα και να μην “φαγωθεί” ο κερατοειδής της από την ακανθαμοιβάδα.

Για την προφύλαξη της υγείας των ματιών μας και την αποφυγή των κινδύνων από τη χρήση των φακών επαφής είναι απαραίτητο να ακολουθούμε απλούς, αλλά βασικούς κανόνες υγιεινής. Τα «πρέπει» και τα «μη» περιγράφονται παρακάτω:

Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής σας

Οι περισσότεροι φακοί επαφής δεν είναι σχεδιασμένοι για τον ύπνο και η παρατεταμένη χρήση μπορεί να επιδεινώσει τον κερατοειδή – το διαφανές εξωτερικό χιτώνα του οφθαλμού με τον οποίο έρχεται σε επαφή ο φακός – κάνοντάς τον πιο ευάλωτο στη μόλυνση. Η χρήση κατά τον ύπνο γίνεται μόνο αν ο εξειδικευμένος εφαρμοστής μας έχει ενημερώσει σχετικά δίνοντας ειδικούς κατά περίπτωση φακούς.

Μην κάνετε μπάνιο ή κολυμπάτε με τους φακούς σας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, βακτήρια και άλλα μικρόβια, όπως η ακανθαμοιβάδα, που φέρει το νερό μπορούν να προσκολληθούν στους φακούς κατά τη διάρκεια της κολύμβησης και να προκαλέσουν μόλυνση. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο πρόβλημα στις δημόσιες πισίνες όπου συχνά μπορούν να εντοπιστούν ίχνη από κόπρανα και ούρα. Συνετό θα ήταν να αποφύγουμε τους φακούς επαφής για το κολύμπι και να έχουμε μαζί τα γυαλιά οράσεως. Αν θέλετε να κολυμπήσετε με τους φακούς σας, χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι εφαρμοστά γυαλιά κολύμβησης για να προστατεύσετε τα μάτια σας.

Καθαρίστε σωστά τους φακούς σας με κατάλληλα διαλύματα

Η απολύμανσή τους είναι σημαντική, καθώς με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών στους φακούς. Η αντιμικροβιακή δράση των υγρών καθαρισμού των φακών επαφής στοχεύει σε τρία κλινικά σημεία: απολύμανση, αποστείρωση και συντήρηση.

  • Για την απολύμανσή τους, τοποθετήστε τους φακούς σας στην ειδική θήκη του διαλύματος καθαρισμού και για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα.
  • Ποτέ μην επαναχρησιμοποιείτε το διάλυμα απολύμανσης ή να γεμίσετε το ήδη υπάρχον διάλυμα. Θα πρέπει να αντικαθίσταται με νέο διάλυμα κάθε φορά που οι φακοί φυλάσσονται.
  • Χρησιμοποιήστε μόνο τα προϊόντα υγιεινής που σας έχει προτείνει ο εφαρμοστής σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης.
  • Ξεπλύνετε τη θήκη αποθήκευσης, αφήστε την ανοιχτή να στεγνώσει μετά την καθημερινή χρήση και αντικαταστήστε την ανά μήνα.
  • Καθαρίστε τη θήκη αποθήκευσης κάθε εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μια καθαρή οδοντόβουρτσα και το διάλυμα καθαρισμού.

Σιγουρευτείτε για την υγιεινή των χεριών σας

Πάντα να πλένετε, ξεπλένετε και να στεγνώνετε προσεκτικά τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο θα προφυλαχτείτε από πιθανές μολύνσεις και λιπιδικές εναποθέσεις στην επιφάνεια των φακών σας.

ΠΟΤΕ μην αποθηκεύσετε τους φακούς σε ένα ποτήρι με νερό ή φυσιολογικό ορό 

Μπορεί να μοιάζει δελεαστικό να παρακάμψετε τους κανόνες, ειδικά όταν είστε μακριά από το σπίτι και έχετε ξεχάσει να φέρετε το διάλυμα καθαρισμού των φακών σας. Η ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου υγρού πέρα από τα προτεινόμενα διαλύματα καθαρισμού των φακών, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό περιβάλλον για την εκκόλαψη μικροβίων απειλητικών για την οφθαλμική υγεία. Το νερό της βρύσης, ακόμα και αν είναι πόσιμο, μπορεί να εξακολουθεί να φέρει βακτήρια που είναι επιβλαβή. Επίσης, το σάλιο δεν αποτελεί υγιή τρόπο να καθαρίσετε ή να υγράνετε τους φακούς σας. Τα μικρόβια του στόματος παραμονεύουν.

Πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί κατά την τοποθέτηση και αποθήκευσή τους

Μην μπερδεύετε τον δεξιό με τον αριστερό φακό σας. Βρείτε μια σειρά-συνήθεια με την οποία θα τοποθετείτε και θα αφαιρείτε τους φακούς από τα μάτια σας. Προσέξτε να μην πιάσετε τον φακό ή το μάτι σας με τα νύχια σας. Πριν τους εφαρμόσετε, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι κατεστραμμένοι ή τοποθετημένοι ανάποδα.

Ξεπλύνετε τον φακό με το διάλυμα καθαρισμού (εξαρτάται τον τύπο του φακού) και τοποθετήστε τον στην άκρη του δείκτη του κυρίαρχου χεριού σας.

Τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω με το μεσαίο δάκτυλο και σηκώστε το άνω βλέφαρο με το άλλο χέρι. Τοποθετήστε απαλά τον φακό χωρίς να βλεφαρίσετε.

Όταν ο φακός μπει στο μάτι, κλείστε το μάτι αργά και βλεφαρίστε απαλά για λίγα λεπτά μέχρι ο φακός να γίνει άνετος.

Για να αφαιρέσετε μαλακούς φακούς, κρατήστε το πηγούνι προς τα κάτω και κοιτάξτε προς τα πάνω.

Χωρίστε τα βλέφαρα με τον ίδιο τρόπο όπως πριν και τραβήξτε τον φακό επαφής κάτω προς το λευκό του ματιού σας. Τότε απαλά πιάστε το φακό με τον αντίχειρα και τον δείκτη. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα νύχια σας.

Για την αφαίρεση ημίσκληρων φακών επαφής, χρησιμοποιείστε την ειδική βεντούζα ή τοποθετήστε το μεσαίο και παράμεσο δάχτυλο στην εξωτερική γωνία του οφθαλμού και τραβήξτε τα βλέφαρα σφιχτά πάνω προς το αυτί σας. Βλεφαρίστε – ο φακός θα πρέπει να βγει έξω.

Αποθηκεύστε τους φακούς σωστά γεμίζοντας τη θήκη με το διάλυμα.

ΠΟΤΕ μην αγνοείτε πιθανές ενοχλήσεις με τους φακούς ή προβλήματα δυσανεξίας. Αφαιρέστε τους φακούς επαφής και αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία των οφθαλμών σας.

Πόπη Βλαχάκη, εκπαιδευόμενη Οπτικός, και Σωτήρης Πλαΐνης, Οπτικός-Οπτομέτρης, MSc, PhD, FBCLA
Optical House, Ηράκλειο-Ρόδος (www.opticalhouse.gr)
Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης (IVO), Πανεπιστήμιο Κρήτης (www.ivo.gr)

0 Comments

Leave a Comment