Φακοί επαφής στις Απόκριες
Οι φακοί επαφής έχουν κερδίσει επάξια μια σημαντική θέση στο χώρο των οπτικών. Δεν είναι τυχαία η εκτεταμμένη έρευνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τις μεγαλύτερες εταιρείες.
Τεράστια ποσά ξοδεύονται κάθε χρόνο, προκειμένου να διευρευνηθούν οι φυσικές και χημικές ιδιότητες νέων υλικών, ώστε να επιτευχθεί η ασφαλέστερη χρήση τους, να παρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση κατά την εφαρμογή, να καλυφθούν οι ανάγκες για ευκρινή όραση ακόμα μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.
Με τόση έρευνα γύρω από τους φακούς επαφής δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και το κομμάτι των κοσμητικών ή έγχρωμων φακών επαφής. Την τελευταία δεκαετία η χρήση των έγχρωμων φακών επαφής (ΦΕ) παρουσίασε αυξανόμενη τάση, ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά. Οι κατασκευαστές, με συνεχή διαφήμιση και προώθηση κυρίως στα μέσα μαζικής δικτύωσης, προσέλκυσαν τους νέους στην αγορά των «δια-κοσμητικών» ΦΕ. Καλλιτέχνες, που θαυμάζουν και ακολουθούν πιστά οι νέοι, γίνονται από τις εταιρείες το μέσο προώθησης των προϊόντων τους, δημιουργώντας συνεχώς περισσότερες απαιτήσεις για εντυπωσιακά σχέδια, έντονους χρωματισμούς, ακόμα και λογότυπα ή φράσεις. Ευρύτατη είναι η χρήση τους και κατά τη διάρκεια των Απόκρεων, καθώς συχνά οι φακοί είναι το απαραίτητο και κάποιες φορές το μόνο «αξεσουάρ» για μια πρωτοποριακή, ιδιαίτερη ή πολλές φορές και σοκαριστική αποκριάτικη μεταμφίεση.
Ωστόσο, αυτό που ξεχνούν οι χρήστες κοσμητικών ΦΕ είναι ότι και αυτοί, παρόλο που δεν έχουν διόρθωση, ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των μαλακών ΦΕ, που χρησιμοποιούνται στη διόρθωση της μυωπίας, του αστιγματισμού κλπ. Αποτελούν δηλαδή και αυτοί ιατροτεχνολογικό προϊόν και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τα καταστήματα πώλησής τους αλλά και από τους χρήστες.
Η αγορά των ΦΕ από οποιονδήποτε άλλον προμηθευτή, πέραν των επαγγελματιών-εφαρμοστών, αποτελεί σαφή κίνδυνο προς όλους και κυρίως προς τους νεότερους χρήστες. Η εύκολη απόκτησή τους από κάθε είδους πωλητές (π.χ. internet, φαρμακεία, καταστήματα super-market και καλλυντικών), οι οποίοι δεν παρέχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και γνώσεις για τη σωστή εφαρμογή, έχει οδηγήσει σε αυξημένα κρούσματα οφθαλμικών επιπλοκών. Οι καταρτισμένοι οπτικοί και οπτομέτρες είναι υπεύθυνοι για την πλήρη ενημέρωση, τη σωστή επιλογή υλικών, την εξατομικευμένη εφαρμογή και τη σωστή καθοδήγηση, όσον αφορά το χειρισμό των φακών. Επίσης, είναι σε θέση να γνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδεχομένως εμφανιστούν.
Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η ακανθαμοιβάδα, η ψευδομονάδα και ο σταφυλόκοκκος εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που κάνουν περιστασιακή χρήση ΦΕ και προμηθεύονται φακούς και υγρά καθαρισμού από το internet. Επιλέον αναφέρουν συχνά περιστατικά με συμπτώματα υποξίας κερατοειδούς, τραυματισμούς, μειωμένη ροή δακρύων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο, φωτοφοβία, σοβαρή μικροβιακή κερατίτιδα και μειωμένη όραση. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με την κακή χρήση των ΦΕ από υλικά αμφιβόλου ποιότητας, καθώς οι χρήστες δε δίνουν έμφαση σε βασικούς κανόνες υγιεινής. Παρόλο που οι κίνδυνοι μολύνσεων από κακή χρήση είναι ίδιοι τόσο για τους έγχρωμους όσο και για τους διάφανους ΦΕ που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων, τα άτομα που αγοράζουν ΦΕ από μή πιστοποιημένους προμηθευτές, στερούνται σωστής πληροφόρησης και εκπαίδευσης για ασφαλή χρήση. Επίσης, τείνουν να επισκέπτονται σπανιότερα τον εφαρμοστή τους και δυστυχώς αφότου έχουν ήδη εμφανίσει δυσάρεστα συμπτώματα και ενοχλήσεις. Η αναζήτηση συμβουλών-οδηγιών χρήσης και συντήρησης από το διαδίκτυο ή από φίλους και γνωστούς, που ήδη φορούν ΦΕ, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ημιμάθεια και σε λανθασμένους χειρισμούς, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.
Καθώς οι έγχρωμοι ΦΕ αποτελούν ένα προϊόν που έρχεται σε άμεση επαφή με τα μάτια, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απερίσκεπτα ως ένα ακίνδυνο “αξεσουάρ”. Ακόμα και η προσωρινή–περιστασιακή τους χρήση απαιτεί τον απαραίτητο έλεγχο και τη σωστή επιλογή του κατάλληλου προϊόντος από εξειδικευμένους εφαρμοστές ΠΡΙΝ από την αγορά τους, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η άριστη οφθαλμική υγεία.
Επομένως, διασφαλίζουμε την υγεία των ματιών μας, ακολουθώντας απλούς, αλλά βασικούς κανόνες υγιεινής:
1. Αγοράζουμε τους φακούς επαφής, κοσμητικούς ή διαθλαστικούς, ΜΟΝΟ από οπτικά καταστήματα που έχουν άδεια εφαρμογής φακών επαφής.
2. Επιλέγουμε τους φακούς ΠΑΝΤΑ κατόπιν συνεννόησης με τον οπτικό-οπτομέτρη μας.
3. Διατηρούμε τους φακούς μας στην ειδική θήκη τους, ξεπλένοντάς την μετά από τη χρήση ΜΟΝΟ με το ειδικό υγρό καθαρισμού των ΦΕ και ΠΟΤΕ σε νερό ή φυσιολογικό ορό. Την αντικαθιστούμε συχνά.
4. Ακολουθούμε τις συστάσεις σχετικά με τη χρήση και τον καθαρισμό των φακών: ξεπλένουμε και τρίβουμε τους φακούς μας πριν και μετά τη χρήση τους ΜΟΝΟ με το ειδικό υγρό καθαρισμού. Δεν το χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ μετά την ημερομηνία λήξης του. Ειδικά τώρα τις Απόκριες προσέχουμε να μην έρχονται σε άμεση επαφή προϊόντα μακιγιάζ με τους φακούς μας. Μετά τη χρήση τους καθαρίζουμε πολύ καλά, ώστε να απομακρύνονται ίχνη μακιγιάζ.
5. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση των ΦΕ και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
6. ΠΟΤΕ δε χρησιμοποιούμε νερό βρύσης, για να ξεπλύνουμε ή να αποθηκεύσουμε τους ΦΕ μας.
7. ΠΟΤΕ δεν κοιμόμαστε με τους ΦΕ, εκτός αν έχουμε διαφορετική ενημέρωση από τον εξειδικευμένο εφαρμοστή μας.
8. ΠΟΤΕ δεν ανταλλάσσουμε φακούς με άλλους χρήστες.