testing
ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ

“Ο οφθαλμός (η όραση) είναι ο αφέντης της αστρονομίας. Κατασκευάζει κοσμογραφία. Συμβουλεύει και διορθώνει όλες τις αθρώπινες τέχνες… Ο οφθαλμός (η όραση) ταξιδεύει τους ανθρώπους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι ο πρίγκιπας των μαθηματικών….Έχει δημιουργήσει την αρχιτεκτονική, την προοπτική και τα θεσπέσια έργα ζωγραφικής….Έχει ανακαλύψει την πλοήγηση.”

Leonardo da Vinci (1459-1519)

Η όραση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αισθήσεις του ανθρώπου. Η συμμετοχή της στις καθημερινές ενασχολήσεις (εργασία, οδήγηση, αθλητισμός, τέχνες) είναι σημαντική. Στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου όλα γύρω μας «κινούνται» σε γρήγορους ρυθμούς, πιστεύεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερεθισμάτων που δέχεται ο άνθρωπος αφορά την αίσθηση της όρασης. Επομένως, η διατήρηση ευκρινούς όρασης σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην άρτια ποιότητα ζωής του.

Eλεγχος Ορασης

Στα καταστήματα Optical House διεξάγουμε πλήρη οπτομετρικό έλεγχο για μυωπία, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία κ αστιγματισμό σε ενήλικες και παιδιά. Επικοινωνήστε μαζί μας για το δικό σας ραντεβού.

Μαλακοί Φακοί Επαφής

Στο Optical House δίνουμε έμφαση στους φακούς επαφής από υλικά και σχεδιασμούς τελευταίας γενιάς. Επίσης παρέχουμε εκμάθηση σε νέους χρήστες και συνεχή παρακολούθηση. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

κλεισε ραντεβου

Πρισματική διόρθωση

Στο Optical Ηouse διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στην εξέταση και διόρθωση όλων των ανωμαλιών σύγκλισης με τη χρήση ειδικών πρισμάτων. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

κλεισε ραντεβου

Εξατομικευμένοι Φακοί Επαφής/κερατόκωνος

Στο Optical House διαθέτουμε εξατομικευμένους φακούς επαφής που δίνουν λύσεις σε απαιτητικά περιστατικά όπως υψηλές αμετρωπίες, κερατόκωνο, μεταμοσχεύσεις, Pellucid και άλλες ανωμαλίες κερατοειδούς. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

κλεισε ραντεβου

Ορθοκερατολογία (αντιμετώπιση μυωπίας)

Με τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων φακών επαφής στον ύπνο είναι εφικτή η διόρθωση της μυωπίας και η απελευθέρωση από τη χρήση των γυαλιών ή φακών επαφής κατά τη διάρκεια της ημέρας! Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

κλεισε ραντεβου

Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης

Στα καταστήματα Optical House διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία σε βοηθήματα χαμηλής όρασης τελευταίας γενιάς και έμπειρους Οπτομέτρες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο βοήθημα για εσάς. Διαθέτουμε σύγχρονους τοπογράφους κερατοειδούς για λεπτομερή έλεγχο και καλύτερη διόρθωση της όρασης σε περιπτώσεις ανώμαλου αστιγματισμού, κερατόκωνου ή μεταμόσχευσης. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

κλεισε ραντεβου

Τοπογραφία Κερατοειδούς

Στα καταστήματα Optical House διαθέτουμε σύγχρονους τοπογράφους κερατοειδούς για λεπτομερή έλεγχο και καλύτερη διόρθωση της όρασης σε περιπτώσεις ανώμαλου αστιγματισμού, κερατόκωνου ή μεταμόσχευσης. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας!

κλεισε ραντεβου
ΠΕΡΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ

Το επάγγελμα του Οπτικού σχετίζεται με την επιλογή και εφαρμογή κατάλληλων σκελετών και την κατεργασία, επεξεργασία και εφαρμογή διορθωτικών φακών οράσεως και γυαλιών ηλίου με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών. Οι Οπτικοί, επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν φακούς επαφής σε πάσχοντες από διαθλαστικές ανωμαλίες της οράσεως.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οπτομετρίας και Οπτικής (ECOO): “Η οπτομετρία αποτελεί ένα αυτόνομο επάγγελμα στο χώρο της υγείας, που απαιτεί εκπαίδευση και διέπεται από ορισμένους κανόνες, δηλαδή ασκείται αποκλειστικά από πτυχιούχους αναγνωρισμένων σχολών που έχουν εξασφαλίσει άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος. Οι οπτομέτρες ασκούν πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης, η οποία περιλαμβάνει τη διάθλαση (και συνταγογράφηση), την επιλογή και κατεργασία κατάλληλων “διαθλαστικών βοηθημάτων”, τη διάγνωση και διαχείρηση οφθαλμικών παθήσεων και την αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα”.

ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑ

Παιδική όραση

Από τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση των παιδιών τους οι γονείς έχουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με την όρασή τους, όπως για παράδειγμα πόσο καθαρά βλέπουν, αν αναγνωρίζουν πρόσωπα, γιατί εστιάζουν πάντα στα μάτια μας κλπ… Η ανάπτυξη των λειτουργιών αντίληψης παρουσιάζει πολύ μεγάλη “πλαστικότητα” στην πρώιμη παιδική ηλικία (μέχρι 5 ετών) και για αυτό η αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος στην όραση (π.χ στραβισμός, αμβλυωπία) είναι πιο αποτελεσματική σε αυτές τις ηλικίες ώστε να διασφαλιστεί η καλή οπτική λειτουργία του παιδιού στο υπόλοιπο της ζωής του.

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον και κυρίως οι αυξημένες απαιτήσεις κοντινής εργασίας (σχολικά και πρόσθετα φροντιστηριακά μαθήματα, ηλεκτρονικά παιχνίδια και κινητά) σε συνδυασμό με την αποχή από δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές) σε ανοιχτό χώρο, παίζουν σημαντικό ρόλο στα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της μυωπίας. Στην Ελλάδα σήμερα το 30% των μαθητών δημοτικού και το 40-50% των μαθητών γυμνασίου εμφανίζουν μυωπία*, στοιχεία που δείχνουν ότι η εμφάνιση και ο βαθμός εξέλιξής της καθορίζεται στις σχολικές ηλικίες μεταξύ 6 και 12 ετών!

Επειδή είναι προφανές ότι η μειωμένη όραση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση, όπως χαμηλή απόδοση και μειωμένη συμμετοχή στα μαθήματα, είναι απαραίτητο σε αυτές τις ηλικίες να πραγματοποιείται έλεγχος της όρασης των παιδιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στα καταστήματα Optical House μπορείτε να βρείτε κατάλληλα γυαλιά για όλες τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Ενημερωθείτε απο τους Ειδικούς!

*Πηγή: Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Έκπληξη εδώ!

Διαβάστε δωρεάν το βιβλίο “Βλέπω και Χρωματίζω”, που φτιάξαμε για να αγαπήσουν και να προστατέψουν την όρασή τους οι μικροί μας φίλοι!

Προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία

Ο ήλιος μπορεί να μας χαρίζει το ορατό φως (που αποτελείται από φωτόνια με μήκη κύματος μεταξύ 400 και 700nm) εμπλουτίζοντας τον οπτικό μας κόσμο και τις αισθητικές μας εμπειρίες, αλλά παράλληλα εκπέμπει υπεριώδη (Ultraviolet-UV) ακτινοβολία, η οποία διαχωρίζεται σε τρεις περιοχές στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα: την UV-A (από 320 μέχρι 400 nm), την UV-Β (από 280 μέχρι 320 nm) και την UV-C (από 200 μέχρι 280 nm), η οποία απορροφάται από την ατμόσφαιρα. Όσο μικρότερο το μήκος κύματος των φωτονίων τόσο υψηλότερη η ενέργεια που περιέχουν, και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να προκαλέσουν διάσπαση των μορίων από τα οποία απορροφούνται. Αν τα φωτόνια χαμηλού μήκους κύματος φτάνανε στον αμφιβληστροειδή, το φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού, θα προκαλούσανε φωτο-οξειδωτική βλάβη που θα οδηγούσε σε τύφλωση.

Αν και σημαντικό ποσοστό της UVA ακτινοβολίας απορροφάται από τον κερατοειδή και τον φακό του οφθαλμού, ένα μικρό ποσοστό φτάνει στον αμφιβληστροειδή, αλλά αυτό ίσως είναι επώδυνο σε βάθος χρόνου μια και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς (Age-related macular degeneration), της κυριότερης αιτίας τύφλωσης στο Δυτικο-Ευρωπαϊκό κόσμο.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική η χρήση κατάλληλων προστατευτικών φακών (γυαλιών ηλίου) που να φιλτράρουν το 99-100 % της υπεριώδη ακτινοβολίας UV-A και UV-B. Για να είμαστε σίγουροι, βέβαια, ότι αγοράζουμε γυαλιά που παρέχουν τέτοιου είδους προστασία, θα πρέπει να φέρουν πιστοποίηση από την ευρωπαϊκή κοινότητα (CE mark). Μη-πιστοποιημένα – «βαμμένα» γυαλιά ηλίου που κυκλοφορούν στην αγορά όχι μόνον δεν παρέχουν την απαιτούμενη προστασία γιατί φιλτράρουν μεγάλο ποσοστό του (χρήσιμου) ορατού φωτός και όχι όλη την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά επίσης παρουσιάζουν οπτικές παραμορφώσεις και ατέλειες που επηρεάζουν την οξύτητα της όρασης και τη χρωματική αντίληψη.

Στο Optical House προτείνουμε ειδικές λύσεις για τους ανθρώπους που ασχολούνται με απαιτητικά, ως προς τον ήλιο, επαγγέλματα (π.χ. οδηγοί, αγρότες) ή είναι λάτρεις των αθλημάτων της θάλασσας.

Αθλητική όραση

Στον αγωνιστικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στον πρωταθλητισμό μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου ή λίγα εκατοστά του μέτρου κάνουν τη διαφορά και διαχωρίζουν τον νικητή από τον ηττημένο. Η πλειοψηφία των ερεθισμάτων που δέχεται ένας αθλητής κατά την διάρκεια του αγώνα, όπω ςγια παράδειγμα η αντίληψη του χώρου και της θέσης των συμπαικτών και αντιπάλων και ο προσδιορισμός της τροχιάς της μπαλλας, αφορούν την αίσθηση της όρασης και την οπτική εμπειρία.

Η αθλητική όραση ασχολείται με τα βασικά και ειδικά χαρακτηριστικά της οπτικής αντίληψης. Χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία και το δυναμικό της οφθαλμιατρικής και οπτομετρικής επιστήμης όχι μόνον για τη διάγνωση και διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων των αθλητών, όπως η μυωπία και ο αστιγματισμός, αλλά και για τη βελτίωση του συντονισμού των οπτο-κινητικών αντιδράσεών τους (μέσω εξάσκησης με τη χρήση κατάλληλου επιστημονικού εξοπλισμού), την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών οφθαλμικών τραυμάτων, καθώς επίσης και την ενημέρωση των αθλητών και προπονητών/κριτών σχετικά με τις απαιτήσεις όρασης των αθλημάτων στα οποία συμμετέχουν. Για τον λόγο αυτό η αθλητική όραση έχει επιστημονικά και κλινικά αναγνωριστεί την τελευταία εικοσαετία ως ένας εξειδικευμένος κλάδος της αθλητικής ιατρικής.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως απώτερο σκοπό την βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών στον “αγωνιστικό στίβο”, μέσω χρήσης κατάλληλων φακών με φίλτρα για καλύτερη απόδοση ανάλογα με το χώρο άθλησης ή με γυαλιά (μάσκες) για την προστασία των οφθαλμών από πιθανούς τραυματισμούς.

Η διόρθωση, λοιπόν, έστω και μικρών βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού στους αθλητές μπορεί και κάνει τη διαφορά. Ποιος είναι ο πιο “σωστός” τρόπος να γίνει η διόρθωση αυτή; Γυαλιά ή φακοί επαφής; Εδώ συναντάμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των φακών επαφής έναντι των διορθωτικών γυαλιών: επειδή εφαρμόζουν πάνω στο μάτι (και το ακολουθούν σε όλες τις πλάγιες ματιές) χαρίζουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο τραυματισμού. Υπάρχει και η επιλογή της χρήσης Φακών Επαφής στον ύπνο, μέθοδος γνωστή ως Ορθοκερατολογία, που «εξουδετερώνει» τη μυωπία και απελευθερώνει τον χρήστη από την ανάγκη των γυαλιών και των φακών επαφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι φακοί επαφής που συνίστανται σε αθλητές είναι συχνής αντικατάστασης (ημερήσιοι, δεκαπενθήμεροι ή και μηνιαίοι) προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μόλυνσης και ως επί το πλείστον μαλακοί, εκτός από περιπτώσεις όπου οι μαλακοί δεν προσφέρουν τη βέλτιστη όραση και καταλήγουμε σε σκληρούς παράλληλα με τη χρήση μάσκας προστασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, αναλόγως τις περιβαλλοντικές συνθήκες, προτείνουμε την χρήση τεχνητών δακρύων για επιπλέον ενυδάτωση. Για αθλήματα εξωτερικού χώρου, λόγω της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, προτείνονται φακοί επαφής με φίλτρο UV ενώ σε κάποια αθλήματα (π.χ. θαλάσσια και χειμερινό σκι) είναι υποχρεωτική η χρήση γυαλιών ηλίου.

Και να μη ξεχνάμε, πως όπως οι αθλητές πάντα φορούν ειδικό εξοπλισμό για έναν αγώνα, ανάλογα θα οφείλουν να πράττουν και για την όρασή τους!

Ενημερωθείτε από το εξειδικευμένο προσωπικό του Optical House για θέματα που αφορούν την αθλητική όραση.