testing

Υπερήφανη χορηγία του Optical House

Με την έναρξη του νέου χρόνου, το Οptical House ανακοινώνει με χαρά ότι αποτελεί υποστηρικτή της Ευαγγελίας-Χρυσούλας (Σύλιας) Χιώτη στην προσπάθειά της στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο 2020, στους οποίους η Σύλια έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της, παρόλο που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 18 της χρόνια!

Το ιστορικό της διάγνωσης

Η Σύλια αποτελεί ένα ιδαίτερο κλινικό περιστατικό για το Optical House, μιας και η γνωριμία μας έγινε τον Οκτώβριο του 2013. Τότε, στα πλαίσια ενός οπτομετρικού ελέγχου, η μειωμένη οπτική της οξύτητα (κατά 40%), η δυσκολία που παρουσίαζε στην ανάγνωση και η έντονη φωτοφοβία, μας οδήγησαν στην υποψία για κάποιο κληρονομούμενο νόσημα της όρασης που επηρεάζει την ωχρά κηλίδα. Μετά από την εκπόνηση εξειδικευμένων ηλεκτροφυσιολογικών εξετάσεων της όρασης στο Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο ΠΑΓΝΗ, η Σύλια διαγνώστηκε ότι πάσχει από τη νόσο του Stargardt, την πιο συχνή (1 στα 8.000 άτομα) κληρονομούμενη πάθηση της ωχράς νεανικής ηλικίας, με συνήθη ηλικία εμφάνισης τα 15 έτη. Τo πρώτo σύμπτωμα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι κάποιου βαθμού δυσκολία στην κεντρική όραση (π.χ. αναγνώριση προσώπων από απόσταση) και, κυρίως, στην ανάγνωση. Σε πρώιμες φάσεις της νόσου οι αλλοιώσεις δεν είναι ευδιάκριτες στη κλασική βυθοσκόπηση, και μόνο οι εικόνες αυτοφθορισμού μπορούν να αναδείξουν την παρουσία τους και να θέσουν τη διάγνωση.

Ένα κορίτσι πολυσυλλεκτικό

Η Σύλια, από τα πρώτα εφηβικά της χρόνια ήταν ανήσυχη και δημιουργική, έχοντας ασχοληθεί με πλήθος δραστηριοτήτων, όπως το θέατρο, τη ζωγραφική, τους παραδοσιακούς χορούς, τον μοντέρνο χορό και το Τάε Κβον Ντο. Η μεγάλη της αγάπη όμως ήταν η κολύμβηση, με την οποία ασχολούνταν από τριών ετών.

Γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των ασθενών με νόσο του Stargardt, καταλήγουν με οπτική οξύτητα περίπου 1/10 (90% μείωση) ή και λιγότερο όταν αναπτυχθεί η ατροφική βλάβη της ωχράς κηλίδας, της προτείναμε να συνεχίσει να αθλείται και να μην παρατήσει την κολύμβηση, η οποία αποτελεί και επίσημο άθλημα των Παραολυμπιακών αγώνων για αθλητές με μειωμένη οξύτητα (>90%).

Η επανεξέταση που οδήγησε στην εξέλιξη του φυσικού ταλέντου

της Σύλιας στην κολύμβηση

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, σε μια επανεξέταση πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, η οπτική οξύτητα της Σύλιας παρουσίασε μείωση >90%, που της έδινε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες κολύμβησης στην κατηγορία S13.

Από τότε η Σύλια, με την ομάδα των Δελφινιών Ηρακλείου και προπονητές τους κ. Αγαπητό Μηναδάκη και κ. Μάριο Χριστοδουλάκη και μάλιστα από την πρώτη κιόλας συμμετοχή της στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ 2018, κατέρριψε τα πανελλήνια ρεκόρ σε όλα τα αγωνίσματα που έλαβε μέρος !

Η πρώτη της συμμετοχή στο εξωτερικό ήταν τον Ιούνιο 2018 στο Παγκόσμιο meeting του Βερολίνου «Berlin 2018 World Para Swimming World Series», από όπου γύρισε με έξι μετάλλια, καταρρίπτοντας και πάλι τα δικά της πανελλήνια ρεκόρ. Σήμερα έχει τον πρώτο χρόνο στην Ελλάδα στα 50μ. και 100μ. Ελεύθερο, στα 100μ. Πρόσθιο, καθώς και στα 200μ. Μικτή Ατομική. Οι χρόνοι την καθιστούν στην 3η θέση στην Ευρώπη και στην 5η θέση στον κόσμο. 

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο, πετυχαίνοντας την 5η επίδοση στον κόσμο στα 100μ. Πρόσθιο (1.21.53), την 7η θέση στα 400μ. Ελεύθερο (5.00.12) και την 14η στα 50μ. Ελεύθερο στην κατηγορία της, επιτυγχάνοντας τα όρια που έχει θεσπίσει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή για την Παραολυμπιάδα του Τόκιο!!

Οι επιλογές της Σύλιας σε γυαλιά από το Optical House

Για τον περιορισμό της φωτοφοβίας σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φωτισμό, η Σύλια διάλεξε τα Maui Jim (μοντέλο NORTHSTAR) με πολωτικούς φακούς που περιορίζουν το ανακλώμενο από τις επιφάνειες φως, και πολλαπλά φίλτρα που απορροφούν την ακτινοβολία που προκαλεί φωτοφοβία, ενισχύοντας παράλληλα το κοντράστ των εικόνων.

Συμπληρωματικά, για καθημερινή χρήση και σε εσωτερικούς χώρους, διαλέξαμε το μοντέλο Clune της Garrett Leight, με φωτoχρωμικούς φακούς Divista Τransitions Green Xtra Αctive, οι οποίοι αλλάζουν σκουρότητα ανάλογα με τον περιβαλλοντικό φωτισμό, συμβάλλοντας στη διατήρηση λειτουργικής όρασης σε κάθε στιγμή στη διάρκεια της ημέρας.


Πρώιμα στάδια νόσου του Stargardt. Ο δακτύλιος και οι εστίες υπερ-αυτοφθορισμού (flecks) εξαιτίας της παρουσίας της λιποφουσκίνης απεικονίζονται ευκρινέστερα στη δεξιά εικόνα (αυτοφθορισμός) σε σχέση με την έγχρωμη εικόνα βυθού

0 Comments

Leave a Comment