testing

Παγκόσμια Eβδομάδα Oπτομετρίας 2021

Sotiris Plainis

In Uncategorized Posted

Η συμμετοχή της όρασης στις καθημερινές ενασχολήσεις μας (εργασία, ανάγνωση, τέχνες, αθλητισμός, οδήγηση) είναι καθοριστική και γι’ αυτό η διατήρηση ευκρινούς όρασης σε όλες τις ηλικίες αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση άρτιας ποιότητας ζωής.
Ο άνθρωπος, μέσω της εξέλιξής του, ανέπτυξε διάφορες ικανότητες όρασης, όπως η έγχρωμη όραση, για την ανίχνευση αντικειμένων στη φύση που ειδάλλως δεν θα ήταν αντιληπτά – είναι εμφανές στην εικόνα δίπλα ότι το μπλε λουλούδι είναι διακριτό μόνο από ένα “θηρευτή” που έχει έγχρωμη όραση.

Coloured Vs Greyscale vision

Η 23η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Οπτομετρίας και η ακόλουθη ως παγκόσμια εβδομάδα οπτομετρίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την οφθαλμική υγεία και τη σημασία του ελέγχου αυτής.. Το επάγγελμα των οπτομετρών αφορά τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την πρωτοβάθμια υγιεινή περίθαλψη του οφθαλμού και της όρασης κι έχει ένα μακρύ ιστορικό που βασίζεται σε γνώσεις οπτικής, φυσιολογίας της όρασης, οπτικής αντίληψης και συμπεριφοράς.

Πρώτος στην αλυσίδα της οφθαλμικής φροντίδας, ο οπτομέτρης καλείται να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί βασικές και σύνθετες δυσλειτουργίες στην όραση, προσφέροντας στον ασθενή τις καλύτερες δυνατές επιλογές που ενδείκνυνται για την αποκατάσταση αυτής.

Έχοντας στη φαρέτρα του διορθωτικά γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής, πρίσματα, βοηθήματα χαμηλής όρασης, ειδικές «ασκήσεις εκγύμνασης» και άλλα εξειδικευμένα οπτικά μέσα, ο οπτομέτρης δύναται να δώσει λύση σε διαταραχές του μηχανισμού της όρασης και να την επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο οπτομέτρης έχει επίσης εκπαιδευτεί κατάλληλα για την επιλογή και εφαρμογή φακών επαφής για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος και «θεραπευτικών» φακών επαφής για την αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων (π.χ. κερατόκωνος, αφακία, ανισομετρωπία).

Ο οπτομετρικός έλεγχος είναι αναμφίβολα μια εξέταση που στοχεύει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ατόμου, δημιουργώντας τις καλύτερες οπτικές συνθήκες για να μπορέσει το κάθε άτομο να αναπτύξει τις δεξιοτεχνίες του από μικρή ηλικία, μέχρι τη διατήρηση της λειτουργικής όρασης για την πραγμάτωση καθημερινών συνηθειών στη γηραιά ηλικία.

Με τη διενέργεια των τακτικών ελέγχων στο πρότυπο κέντρο οπτομετρίας Optical House αντιμετωπίζονται όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα με πιστό οδηγό τις ανάγκες του κάθε ασθενή, όμως η ύψιστη σημασία των ελέγχων έγκειται στην ανάγκη της πρόληψης κάποιας πιο σοβαρής οφθαλμολογικής ή συστημικής ασθένειας – σαν την αμβλυωπία ή το σακχαρώδη διαβήτη- καθώς η μη έγκυρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Δείτε επίσης το άρθρο στο ygeiamou.gr, που κατατάσσει την Ελλάδα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (και το Εργαστήριο Οπτικής και Όρασης στην Iατρική Σχολή) στην 11η θέση μεταξύ των 13 χωρών με τους κορυφαίους οπτομέτρες στην έρευνα παγκοσμίως!

World Optometry Day 2021

0 Comments

Leave a Comment