testing

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (11η Δεκεμβρίου)

Optical House

In Children Posted

Ο ρόλος της όρασης σε κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών μας είναι δεδομένος. Η όραση είναι θεμελιώδης για τόσες πολλές, καθημερινές και σημαντικές εκφάνσεις της ανάπτυξής τους από νεογνά που η όρασή τους περιορίζεται σε απλή αναγνώριση προσώπων, μορφών και σχημάτων, στο νηπιακό στάδιο που πλέον ξεκινάει το στάδιο της μάθησης και της ανάγνωσης. Το χρονικό διάστημα από 7 έως 10 ετών αποτελεί την κρισιμότερη περίοδο στην ομαλή ανάπτυξη του οπτικού συστήματος του παιδιού μας. Στο διάστημα αυτό αναπτύσσονται όλες οι νεωρωνικές συνδέσεις μεταξύ ματιών και εγκεφάλου, το ατελές και υπερμετρωπικό σύστημα των βρεφών ωριμάζει και ο εγκέφαλός τους μαθαίνει να βλέπει. Αυτός είναι και ο λόγος που η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμικών προβλημάτων του παιδιού είναι τόσο κρίσιμη σε αυτές τις ηλικίες.

Τα διαθλαστικά σφάλματα, δηλαδή η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός αποτελούν τα πιο συνήθη και εύκολα αναγνωρίσιμα και αντιμετωπίσιμα προβλήματα του παιδικού οπτικού συστήματος. Οφείλονται στο μέγεθος του οφθαλμού ή σε ατέλειες τους κερατοειδούς και μπορούν εύκολα να διορθωθούν με γυαλιά ή φακούς επαφής. Συνήθη συμπτώματα αποτελούν οι συχνοί πονοκέφαλοι, το διπλό είδωλο και η θολή όραση ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος, ειδικά για την διόρθωση της μυωπίας αποτελεί και η ορθοκερατολογία, δηλαδή η χρήση κατάλληλων φακών μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

worldchildrensday2017-b

Η αμβλυωπία είναι συχνότερα γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι» και αποτελεί μια πιο ύπουλη οπτική διαταραχή. Μπορεί να οφείλεται είτε σε μεγάλη διαφορά διαθλαστικού σφάλματος ανάμεσα στα δύο μάτια (ανισομετρωπίας) είτε σε υψηλές διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είτε σε στραβισμό είτε τέλος σε παθήσεις που εμποδίζουν το οπτικό ερέθισμα να επεξεργαστεί καταλλήλως, όπως ο καταρράκτης. Αν οφείλεται σε στραβισμό είναι ευκολότερο να γίνει αντιληπτή από τους γονείς και να διαγνωστεί από τον οφθαλμίατρο. Στις άλλες δύο περιπτώσεις ωστόσο δεν είναι το ίδιο φανερή η δυσλειτουργία της όρασης, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη σωστή θεραπεία.

Η μη ευθυγράμμιση των ματιών ή αλλιώς ο στραβισμός αποτελεί ακόμα ένα συχνό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ώστα να μην οδηγήσει σε αμβλυωπία όπως προαναφέραμε. Τα γυαλιά, ειδικές ασκήσεις και η χειρουργική επέμβαση αποτελούν τους συνήθεις τρόπους αντιμετώπισής του, αν και νέες μέθοδοι είναι πια διαθέσιμες.

Πολύ συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο αποκλεισμός του δακρυικού αγωγού, οδηγώντας σε λοιμώξεις. Παρατηρείται συνήθως στα βρέφη και στην συντριπτική του πλειοψηφία θεραπεύεται χωρίς κάποια ιδιαίτερη αγωγή, απλά και μόνο με την ανάπτυξη του προσώπου του παιδιού και την ωρίμανση της ανατομίας του. Ωστόσο, μπορούμε να βοηθήσουμε κάνοντας απαλό μασάζ στην εσωτερική γωνία του οφθαλμού, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία διάνοιξης του αγωγού.

Τέλος, η επιπεφυκίτιδα (ιογενής ή βακτηριακή) αποτελεί ακόμα μια γνωστή και εύκολα αντιμετωπίσιμη πάθηση των οφθαλμών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελεί φλεγμονή στο εσωτερικό του βλεφάρου και εκδηλώνεται από αίσθηση κνησμού και καψίματος, από ερυθρότητα και αυξημένες εκκρίσεις στον οφθαλμό. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή (σταγόνες ή αλοιφή) και λόγω της μεταδοτικότητάς της πρέπει να δίνουμε σημασία στην υγιεινή και την καθαριότητα ώστε να μην μολυνθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ακόμα και αν δεν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μην αμελείτε τον έλεγχο της όρασης του παιδιού σας. Είναι το ίδιο σημαντικό όσο και η επίσκεψη στον παιδίατρο για την αξιολόγηση της ανάπτυξης και της υγείας του ώστε να μπορεί να έχει ως ενήλικας λειτουργική όραση.

0 Comments

Leave a Comment