Γυαλιά ηλίου: Oδηγοί με δυσχρωματοψία κινδυνεύουν
Επειδή το καλοκαίρι έφτασε και η χρήση των γυαλιών ηλίου γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόσφατη έρευνα* από τα Πανεπιστήμια New South Wales και Queensland University of Technology της Αυστραλίας έδειξε ότι οι οδηγοί με γενετικές διαταραχές στην αντίληψη των χρωμάτων (που αποτελούν περίπου το 8% του πληθυσμού των ανδρών) πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν επιλέγουν γυαλιά ηλίου!! Η λανθασμένη επιλογή μπορεί να προκαλέσει παρερμήνευση ή καθυστέρηση στην αναγνώριση των φωτεινών σηματοδοτών, με τις αποδεδειγμένα επικίνδυνες συνέπειες.
Η έρευνα επισημαίνει ότι ορισμένοι χρωματισμοί γυαλιών ηλίου, οι οποίοι σήμερα προτείνονται για χρήση από οδηγούς και αναβάτες κι έχουν πιστοποίηση απο την Ε.Ε., όταν συνδυάζονται με τη “διαταραγμένη” χρωματική αντίληψη αυτών των ανθρώπων, προκαλούν σημαντική μείωση στην ικανότητα αναγνώρισης των φωτεινών σηματοδοτών. Εκ πρώτης όψεως τα παραπάνω αποτελέσματα καθιστούν ορισμένα γυαλιά ηλίου ως υψηλού κινδύνου. Είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι οδηγοί με συγγενείς διαταραχές στην έγχρωμη όρασή τους, χρειάζονται περισσότερο χρόνο αντίδρασης για την αποφυγή πιθανών κινδύνων, σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογική τριχρωματική όραση. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι έντονο όταν υπάρχει συνδυασμός παραπλήσιων χρωμάτων: οδηγοί που πάσχουν από δευτερανοπία (έλλειψη της χρωστικής για τα “πράσινα” κωνία) εμφανίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στην αναγνώριση των κόκκινων σηματοδοτών όταν φοράνε γυαλιά με κόκκινο-καφέ ή πράσινο-καφέ χρωματισμό. Οδηγοί με πρωτανοπία (έλλειψη της χρωστικής για τα “κόκκινα” κωνία) εμφανίζουν προβλήματα στην αναγνώριση των πράσινων σηματοδοτών όταν φοράνε πράσινους φακούς και των κόκκινων φωτεινών σηματοδοτών όταν φοράνε φακούς με κόκκινο ή καφέ χρωματισμό. Όλοι εμφανίζουν προβλήματα αναγνώρισης των πορτοκαλί σηματοδοτών όταν φοράνε φακούς με πράσινο ή πρασινο-κίτρινο χρωματισμό.
Ολοκληρώνοντας προτείνεται οι οδηγοί που έχουν διαγνωστεί με προβλήματα δυσχρωματοψίας να συμβουλεύονται τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό τους για την αγορά κατάλληλων γυαλιών ηλίου. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι οι νέοι άνδρες αποτελούν ήδη οδηγούς υψηλού κινδύνου, αυτή η έρευνα πρέπει να απασχολήσει τις αρχές και τους φορείς που εμπλέκονται με την οδική ασφάλεια.
*Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο του 2009 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Optometry and Vision Science”.